Historian havinaa -
​​​​​​​TPS ja Tappara osa 1

Liigan finaaleissa 2022 kohtaavat Tappara ja TPS ovat SM-Liigan historian kaksi menestyksekkäintä seuraa. Molemmat joukkueet ovat päässeet nostelemaan Kanada-maljaa kymmenen kertaa ja himmeämpien mitalien tilastokin on lähes identtinen; Tapparalla yksi hopea enemmän. Pudotuspeleissä Tappara on nähty 37 kertaa ja TPS:n pelatessa nyt 41. kertaa. Tämän kauden kohtaaminen on 13. kerta, kun joukkueet pelaavat vastakkain pudotuspeleissä, finaaleissa on aiemmin kohdattu neljästi, voittojen ollessa tasan 2–2. Otetaanpa katsaus menneeseen ja muistellaan minkälaisia sarjoja näiden kahden joukkueen kesken on aikojen saatossa pelattu.

​​​​

1976 - Yhteiset ensiaskeleet

SM-Liigan ensimmäinen kausi päättyi runkosarjan osalta TPS:n juhliin. Tappara jäi turkulaisista seitsemän pisteen päähän, sijoittuen toiseksi. Välierissä TPS kaatoi HIFK:n ja Tappara Ässät, joten historialliset ensimmäiset finaalit pelattiin Kupittaalla ja Hakametsässä.

Ensimmäinen ottelu täpötäydessä, kolme vuotta vanhassa Kupittaan jäähallissa, oli kotijoukkueen näytöstä. Lukemin 4–1 päättyneen pelin myötä, turkulaiset olivat heti voiton päässä mestaruudesta, kun ratkaisua haettiin tuolloin “paras kolmesta” -metodilla. Seuraavana päivänä pelattiin Hakametsässä ja lämminhenkiseksi muodostuneessa ottelussa kotijoukkueellakin oli omat mahdollisuutensa venyttää sarjaa kolmanteen peliin. Urpo Ylösen torjunnat ja Seppo Revon viimeistelmä 1–2 maali ajassa 59:39 hiljensivät kuitenkin 10200-päisen kotiyleisön ja TPS sai juhlia kaikkien aikojen ensimmäistä SM-Liigan mestaruutta.

Tiesitkö?​​​​​​​

Kevään 1976 toisen finaalin yleisömäärä 10200 pysyi Tapparan pudotuspelien kotiotteluiden yleisöennätyksenä aina tämän kevään viidenteen välierään asti, jolloin Nokia Arenan katsomoissa oli 10371 katsojaa juhlimassa finaalipaikkaa.​​​​​​​

1977 - Tapparalainen ylimarssi

Edelliskauden finaalitappiosta sisuuntunut Tappara voitti seuraavana keväänä SM-Liigan runkosarjan, TPS:n jäädessä kuuden pisteen päähän kakkoseksi. Välierissä Tappara kaatoi paikallisvastustaja KOOVEE:n suoraan kolmessa ottelussa, kun taas TPS joutui finaalipaikkansa eteen vääntämään HIFK:n kanssa täydet viisi ottelua, hävittyään kaksi ensimmäistä peliä.


Liekö sitten raskas välieräsarja vienyt turkulaisten mehukatit vai oliko Tappara-luotsi Kalevi Numminen onnistunut piiskaamaan porkkanapöksyt karmeaan liitoon, mutta finaalisarja oli Tapparan yksipuolinen näytös. Avausottelussa Jukka Alkula iski kahdesti ennen kuin kahta peliminuuttia oli ehditty pelata ja mies viimeisteli hattutemppunsa vartin pelin jälkeen. Ottelun päätteeksi Hakametsän taululla komeilivat luvut 7–2. Myös toisen pelin alkuun Kirvesrinnat menivät pikaisesti 0–2 johtoon ja hankkivat 2–4 voitolla katkaisupaikan kolmanteen peliin. Kolmas ottelu säilyi tasaisena ensimmäisen erän, mutta kaksinkertaisen hallitsevan pistepörssin voittajan Martti Jarkon 2–1 osuma toisen erän puolessa välissä, oli lopulta mestaruusmaali. Tappara murskasi lopulta turkulaiset lukemin 9–1 ja Hakametsässä juhlittiin ensimmäistä kertaa SM-Liigan mestaruutta.

Tiesitkö?

Keväällä 1977 Tampereella juhlittiin kahta mitalia, kun KOOVEE kaatoi pronssiotteluissa HIFK:n. Tämä oli ensimmäinen kerta toistaiseksi kolmesta kerrasta, kun Tampereelle on kaksi mitalia samana keväänä tullut. Muistatko kaksi muuta?

Nuorella miehellä komea takki, isältä lainassa kiiltävää kaulassa ja loistava tulevaisuus edessään!

1979 - Jääkiekko on maalintekopeli

Hallitsevan mestarin Porin Ässien viedessä runkosarjan, Tappara ja TPS sijoittuivat seuraaville sijoille, edelliskauden loppusijoituksia mukaillen. SM-Liigan alkutaipaleen isoimmat menestyjät kohtasivat siten kolmatta kertaa pudotuspeleissä, tällä kertaa välierissä.

Ottelusarjasta muodostuikin historiallisen ikimuistoinen ja maalivahtien painajainen. Sarjan avausottelu päättyi Hakametsässä kotijoukkueen hyväksi 5–1 ja tämä jäikin ainoaksi kerraksi, kun ottelusarjan peleissä jäätiin alle kymmenen maalin. Toinen ottelu Kupittaalla oli hattutempun iskeneen Juhani Tammisen ja Palloseuran näytöstä, Tappara lähti kotimatkalle 10–6 tappio niskassaan. Kolmannessa ottelussa kotijoukkueen kapellimestarina hääri 2+2 tehot tehnyt Martti Jarkko ja Hakametsän kotiyleisö sai poistua maaliskuiseen lauantai-iltaan 7–3 voiton jälkeen. Maali-iloittelu jatkui seuraavana iltana Kupittaalla, kun TPS tasoitti voitot lukemin 8–4. Ratkaiseva viides ottelu Tampereella ei sekään ollut puolustuksen juhlaa, vaikka alkuun Tapparan osalta siltä näyttikin. Hannu Haapalainen vei kotijoukkueen 7–0 johtoon ajassa 46:08 ja finaalipaikka maistui jo tamperelaisten huulilla. Pari minuuttia myöhemmin Timo Susi ja Hannu Jortikka järjestivät yleisölle viihdettä pienen nujakan muodossa ja herrojen viilennellessä tunteitaan jäähypenkillä, TPS iski avausmaalinsa ajassa 52:21. Turkulaiset saivat vielä kaivettua taistelutahdon mukaan ja kiekkoa kaivettiin useammankin kerran Petri Karjalaisen vartioimasta Tappara-maalista. Ajassa 58:45 Reijo Leppäsen tekemä maali kavensi lukemat jo 7–5, mutta tuon lähemmäksi TPS ei enää päässyt. Tappara eteni finaaleihin, jossa kaatui Ässät. Myös TPS onnistui ottamaan neljännen perättäisen mitalinsa.

Tiesitkö?

Tapparan ja TPS:n välieräsarjassa 1979 tehtiin yhteensä 56 maalia, eli keskimäärin 11,2 maalia per ottelu. Tuo sarja on yhä edelleen SM-Liigan maalirikkain pudotuspelisarja, vaikka aikojen saatossa on pelattu jo pitkään “paras seitsemästä” -metodilla.

1982 - Hakametsässä pommiuhka ja mestaruusjuhlat

Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Tappara voitti puolivälierissä ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin selviytyneen Kiekkoreippaan ja välierissä kaatui HIFK voitoin 3–2, vaikka helsinkiläiset olivat kolmannessa ottelussa jo jatkoaikamaalin päässä finaaleista. Runkosarjan voittaja TPS marssi suoraan kolmessa ottelussa Ässien yli ja eteni finaaliin.

Ennakkosuosikin viittaa soviteltiin finaalien alla turkulaisten harteille, mutta Tappara nuoren päävalmentajansa, kolmekymppisen Rauno Korven johdolla ei ollut tuosta moksiskaan. Avausottelussa Kirvesrinnat kävivät hakemassa Kupittaalta voiton lukemin 2–4, pitkäaikaisen kapteenin Pertti Koivulahden näyttäessä esimerkkiä kahdella maalillaan. Toinen finaali-ilta Hakametsässä sisälsi myös ison määrän draamaa, kun halli jouduttiin tyhjentämään pommiuhan vuoksi. Pelaajien odoteltua aikansa kakkoshallin puolella, peliä päästiin jatkamaan. Tappara onnistui käsittelemään odottelun vierailijoita paremmin ja otti lopulta 4–0 voiton. TPS pystyi kolmannen pelin Turussa kääntämään pelin hyväkseen lukemin 5–4 ja siirsi ottelusarjan takaisin Tampereelle. Hakametsän 7779-päinen yleisö sai todistaa Timo Suden kevään ensimmäisiä pudotuspelimaaleja, joista jälkimmäinen ajassa 58:17 vei lopulta Tapparan 3–2 voittoon ja mestariksi. Juha Nurmi pelasi huiman kevään ja voitti pudotuspelien pistepörssin tehoin 10+6.

Tiesitkö?

Runkosarjan voittajana Tapparan ja TPS:n väliseen pudotuspelisarjaan lähtenyt joukkue on voittanut sarjan kuudesti. Ainoa kerta kun runkosarjaykkönen on hävinnyt, oli vuonna 1982.

1983 - Kerrankos sitä myös neljännesfinaaleissa

Runkosarjan sijoille 4. ja 5. sijoittuneet joukkueet kohtasivat ensimmäistä (ja toistaiseksi myös viimeisintä kertaa) puolivälierissä, jotka pelattiin paras kolmesta. Kuten edellisenäkin keväänä, kotiedusta ei tälläkään kertaa ollut apua.

Avausottelussa Erkki Lehtosen avauserän maalit ja koko joukkueen vahva kolmas erä, siivittivät Tapparan 2–7 vierasvoittoon. Toisessa ottelussa loukkaantumisen vuoksi puolet kaudesta sivussa ollut Pekka Marjamäki tykitti hattutempun, mutta se ei riittänyt turkulaisten yhdeksää maalia vastaan; loppulukemat 5–9. Ratkaiseva kolmas ottelu Turussa oli sarjan tiukin, mutta yksi asia säilyi ja se oli vierasvoitto. Näin Tappara päätti TPS:n kauden ja Juhani Wahlstenin päävalmentaja-ajan turkulaisten penkin takana. Tapparan mestaruushaaveet murskasi välierissä Jokerit ja eteni helsinkiläisten miehittämään finaaliin.

Tiesitkö?

Tappara ja TPS eivät ole koskaan kohdanneet nykyisen mallisten pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja kevään 1983 kohtaaminen puolivälierissä on toistaiseksi ainoa kerta, kun joukkueet ovat kohdanneet tuossa vaiheessa pudotuspelejä.​​​​​​​

1984 - Ensimmäistä kertaa jatkoajalle

Olli Hietasen toinen kausi Tapparan päävalmentajana päättyi huipputasaisen runkosarjan osalta voittoon ja suoraan välieräpaikkaan. TPS keräsi vain neljä pistettä vähemmän kuin Tappara, mutta jäi silti viidenneksi. Kaadettuaan HIFK:n puolivälierissä, Palloseura eteni Tapparan vastustajaksi välieriin.

TPS pelotteli tamperelaisyleisöä viemällä ensin avauspelin Hakametsässä niukasti 2–3 ja kaksi päivää myöhemmin toisen pelin Kupittaalla 6-3. Kolmas ottelu eteni jatkoajalle lukemissa 1-1, joten turkulaiset olivat maalin päässä finaaleista. Jatkoaikaa ehdittiin pelata reilut kuusi minuuttia, kunnes Harri Niukkanen päästi Tappara-kannattajat piinasta ja suti irtokiekon maalin edestä sisään ohi Jorma Valtosen. Lehtosen ja Suden johdolla Tappara haki neljännestä ottelusta vierasvoiton 3–5 ja ratkaisevan, viidennen ottelun lopullisen ratkaisun, 3–1 maalin, iski läpiajosta Jorma Sevon vain minuutti ennen päätössummeria. Tappara otti lopulta SM-Liigan historiansa neljännen mestaruutensa voitettuaan Ässät finaaleissa.

Tiesitkö?

​​​​​​​Tapparan ja TPS:n pudotuspelihistoriassa vasta 20. keskinäinen ottelu oli ensimmäinen jatkoajalla ratkaistu peli. Aikojen saatossa 46 pelatusta ottelusta vain viisi on edennyt jatkoajalle.

Hannu Kamppurin Tappara-ura päättyi kevään 1984 mestaruusjuhliin.

Tämän artikkelin toinen osa julkaistaan tiistaina 19.4.

Tapparan ja TPS:n välinen finaalisarja käynnistyy Nokia Arenassa keskiviikkona 20.4. klo 18.30. Liput osoitteesta tappara.lippu.fi tai Tapparan toimistolta osoitteesta Kissanmaankatu 9.

Ottelukalenteri

Koti Vieras
Ma
Ti
Ke
To
Pe
La
Su